Reial Confraria de Nostra Senyora dels Dolors

Vesta:

Negre amb doble màniga ribetejada de blanc, i valona, ribetejada del mateix color, amb l’emblema de la Confraria (el cor i les espases), cinturó negre amb penjoll a la banda esquerra, cua, coll d’ales, guants negres i sabates negres. Els aspirants van amb guants blancs i sense cua.

Logotip:

No en tenen, s’utilitza el timbre rodó.

Insígnies:

El cor de Maria amb les set espases

Guió:

Roba de vellut negre amb ribet daurat i la inscripció “Reial Confraria de Nostra Senyora dels Dolors Valls”, brodada de color daurat, i la insígnia de la confraria. Porta dos cordons negres.

 Notes històriques:

La Reial Confraria va néixer a iniciativa del Venerable Ordre Tercer dels Dolors. Es va constituir el 20 de març de 1952, en una reunió celebrada al local d’Acció Catòlica, per servites del Venerable Ordre Tercer i aspirants a confrares. El seu primer president i procuradors van ser Josep M. Ollé i Tosas, Estanislau Tomàs i Gibert i Salvador Rovirosa i Guasch, respectivament. Va desfilar per primera vegada el Divendres Sant d’aquell mateix any.

En la processó, la Confraria portava una doble presidència: davant del misteri hi anaven els dos procuradors, acompanyats del president i del secretari, i darrera la presidència del Venerable Ordre Tercer dels Dolors, propietaris de la imatge i carrossa de la Mare de Déu.

Va ser la primera a ornamentar el misteri en flors, inicialment pagades pels procuradors i a partir de 1967 per l’entitat, i a incorporar-hi una cinta magnetofònica en substitució de la capella de música, l’any 1962.

L’any 1961 es va celebrar la primera festa patronal en honor de la Mare de Déu dels Dolors, el Diumenge de Passió (l’anterior al Diumenge de Rams), amb una missa de comunió a la capella dels Dolors, un esmorzar de germanor i, a continuació, el capítol anual.

L’any 1962 la junta es va ampliar amb la incorporació d’un servita com a assessor i per una millor cooperació entre el Venerable Ordre Tercer i la Confraria.

A l’inici de la dècada dels anys setanta la Confraria pateix una crisi per la manca d’assistència a les seves activitats, fins al punt que l’any 1972 es discuteix al Capítol si sortirien a la processó. Hi acabaran sortint vint-i-dos confrares, però l’any 1974 no desfilaran. Si que ho van fer els anys posteriors fins l’any 1979.

L’any 2003 es va reorganitzar i va refer els estatuts. L’any  2007 va recuperar la festa en honor a la Mare de Déu dels Dolors, organitzada antigament per la Venerable Ordre Tercer el Divendres de Passió, amb l’eucaristia, la veneració de la imatge al seu cambril i l’encesa del típic perfum.

D’altra banda , l’any 2006 col·laborarà en la restauració del cambril de la Mare de Déu, a la capella dels Dolors de l’església de Sant Joan. Per la Setmana Santa de l’any 2015 es va realitzar la presentació de les noves vestidures de la imatge de la Mare de Déu, la qual va ser confeccionada per Rosa Mª Guerra i Gaya i Teresa Llauradó i Ventura, i el mocador, per Júlia Jofré i Oliva.

Presidents: Manel Fontanilles i Rovira (2003-2004), Joan París i Fortuny (2005-2012), Josep Batet i Fortuny (2013-2018) i Núria Dalmau i Falo (2018-fins a l’actualitat).

Correu electrònic: confdolval@gmail.com