DEVOCIÓ, TRADICIÓ I CULTURA VALLENQUES, PROTAGONISTES DEL 8È CONGRÉS DE CONFRARIES DE SETMANA SANTA DE CATALUNYA

La capital de l’Alt Camp va viure un cap de setmana molt especial sent l’amfitriona del 8è Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya sota el lema “Els reptes de les confraries en el segle XXI”.

Confrares i confraresses vingudes d’arreu del territori català van prendre part activament en aquest congrés, presidit per Francesc Fàbregas i organitzat per l’Agrupació de Confraries i Germandats Setmana Santa a Valls.

El divendres 17 de febrer, a la Casa de Cultura, arrancava el Congrés amb l’acte institucional. Tot seguit, el director general d’Afers Religiosos, el Sr. Enric Vendrell i Aubach, oferia la primera de les tres ponències amb què va comptar el congrés.

Després de compartir un sopar fred a la mateixa Casa de Cultura, arribava l’hora de posar la nota musical al Congrés amb el concert “L’Alt Camp canta”. El músic Jaume Sanz, el Duet Mariona & Gabriel, la cantautora Maria Jacobs i Suite Cor oferiren un magnífic concert a tots els presents, els quals no van escatimar en aplaudiments. D’aquesta manera, acabava el primer dia del 8è Congrés, que continuava l’endemà, dissabte 18 de febrer, a l’antic convent del Carme, amb la segona de les ponències, a càrrec del Sr. Joan Rigol, expresident del Parlament de Catalunya.

Després del corresponent col·loqui i comunicacions, començava l’última ponència prevista en el marc d’aquest 8è Congrés, a càrrec de mossèn Miquel Barbarà Anglès, que en acabar va donar pas a un nou col·loqui i comunicacions.

Després de presentar-se la candidatura del 9è Congrés, que se celebrarà el 2019 a Lleida, tots els participants van desplaçar-se al restaurant El Tast per compartir-hi un dinar.

Ja a la tarda es va realitzar una visita guiada pel nucli històric de Valls, visitant els passos de la Setmana Santa vallenca, exposats a l’església de Sant Joan, i gaudint també de diversos elements de la cultura vallenca com una exhibició dels Armats o de la Banda del Sant Crist de Lepant.

La tarda va comptar també amb una exhibició del Ball de la Moixiganga a l’església de Sant Joan i, per acabar, sopar al restaurant Casa Fèlix.

El diumenge 19 de febrer, darrer dia del Congrés, s’encetava amb les conclusions del VIII Congrés a la capella del Roser i la celebració de l’eucaristia a l’església de Sant Joan, presidida per l’arquebisbe de Tarragona. La missa cloïa amb una ofrena floral a la Mare de Déu de la Candela.

Després de fer una fotografia de grup a les escales de l’altar major de Sant Joan com a record del Congrés, els participants sortien a la plaça del Blat, on van poder gaudir d’un pilar de quatre de la Colla Joves i una exhibició de la cultura popular vallenca.

El fermall d’or al Congrés el posava la calçotada que tots els participants van compartir al restaurant Masia Bou. Els organitzadors del Congrés van estar molt satisfets amb la bona acollida que van tenir tots els actes, i desitgen haver pogut transmetre, fidelment, la devoció, la tradició i la cultura de la ciutat de Valls a tots i cadascun dels participants.