Processó del Sant Enterrament
La Processó del Sant Enterrament a la ciutat de Valls es remunta a temps immemorial. Antigament, hi participaven diferents Germandats i Confraries amb els seus respectius passos i misteris. Algunes d’elles s’han mantingut al llarg del temps, i altres s’han dissolt deixant pas a altres de noves.
A Valls, la Processó del Sant Enterrament es reorganitza l’any 2003, després de 23 anys sense sortir al carrer. La reorganització de les diferents Germandats i Confraries que hi havia hagut va ser una feina llarga, igual que la posada apunt dels misteris, però gràcies a la col·laboració activa de moltes entitats, organitzacions i persones a títol individual, aquest gran projecte va ser possible. Finalment, l’any 2003, la Processó del Sant Enterrament va ser un fet possible.
A la tarda del Divendres Sant, pels carrers de Valls, ja es respira olor de Setmana Santa. A 2/4 de 6 de la tarda, des de l’Església de la Mare de Déu del Carme, els Armats, acompanyen els diferents misteris i passos, fins a la plaça del Blat, on restaran exposats fins a l’hora de la Processó.
A les 6 de la tarda, la Germandat del Sant Crist de Sant Joan, realitza una pregaria d’adoració a la Creu del Senyor, i la baixada del Sant Crist des de l’altar major fins a la porta de l’Església de Sant Joan. Fins a l’hora de la sortida de la Processó del Sant Enterrament, els Armats custodiaran la imatge del Sant Crist i el misteri del Sant Sepulcre, amb els diferents canvis de guàrdia.
Igualment, a mitja tarda, els Armats realitzen a la plaça del Pati una exhibició de les diferents formacions.
La Processó del Sant Enterrament surt puntualment, a les 10 de la nit, des de l’Església de Sant Joan, i realitza el tomb tradicional de la processó, pels carrers més cèntrics del casc històric. L’ordre de la processó és la següent: encapçalen el seguici els Armats; els estàndards de l’Agrupació de Confraries i Germandats, portats rotatòriament per membres de totes les Germandats i Confraries; la Creu dels Improperis, acompanyada pels penitents; la Confraria d’Alumnes i Ex-Alumnes del Col·legi Pare Claret, amb els seus dos misteris, Simó Cirineu acompanyant Jesús al camí del Calvari i Jesús es troba a la seva mare camí del Calvari; la Germandat de la Crucifixió, amb el misteri de La Crucifixió; la Germandat del Sant Crist de Lepant i la Mare de Déu del Roser, amb el pas Ecce Mater Tua; la Germandat del Sant Crist de l’Església de Sant Joan, amb el Sant Crist de Sant Joan; la Confraria del Davallament de la Creu, amb el misteri del Davallament; la Reial Confraria de Nostra Senyora dels Dolors, amb el misteri de la Mare de Déu dels Dolors; la Germandat del Sant Sepulcre, amb el misteri del Sant Sepulcre; la clerecia; i les autoritats civils.
El seguici processional transcorre amb silenci, aquest només es trencat pel pas dels Armats, i pels diferents conjunts musicals, corals, petites orquestres, bandes de tambors, entre altres. És l’acte de la Setmana Santa que aixeca més expectació dins la societat vallenca.