Germandat de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist (Sant Crist de Sant Francesc)

Vesta: Negre amb doble màniga, ribetejada de blanc, caputxa ribetejada de blanc, cinturó negre, coll d’ales, guants negres i sabates negres.

Logotip: No en tenen, utilitzen el tampó de la Germandat.

Insígnies: La creu amb el Crist crucificat.

Bandera: Feta de ras de color negre. A la part davantera brodades les quatre cantonades amb fil daurat i al centre l’escut de la Germandat amb les set llagues. A la part posterior, el nom de la Germandat i com emblema la Creu. Tot bordejat amb serrell entrefil.

 

Notes Històriques:

La Germandat de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, coneguda popularment com els Cristaires de Sant Francesc, esta documentada a inicis del segle XVII, segons apunta Gabriel Secall. Tenia la seu a l’església de Sant Francesc de Paula, del convent dels mínims de la nostra ciutat. L’any 1685 hi ha un decret dels jurats de la vila, en el qual indiquen que per inscriure-s’hi cal el consentiment previ dels jurats. L’any 1699 decideixen fer una nova imatge, i també són d’aquest any les primeres ordinacions conegudes. Aquestes es reformulen els anys 1846, 1888, 1930 i 1954. Tenia el caràcter de societat mutualista, a més de pietosa.

Antigament, desfilava a la processó del Divendres Sant, però amb la reforma efectuada l’any 1912 passa a fer-ho el Diumenge de Rams, en la desfilada organitzada per la Venerable Ordre Tercer dels Dolors. Així mateix, participa en les cerimònies de posar i treure el Santíssim Sagrament del monument de l’església de Sant Francesc.

L’any 1936 van ser destruïdes la imatge i el retaule, els quals van ser refets l’any 1941 i 1947, després d’un gran esforç realitzat per tots els germans. La pintura del retaule fou obra del pintor Joan Lahosa i Valimaña.

L’any 2003 la Germandat es reorganitza i va refer els estauts. Actualment, és l’organitzadora del Via Crucis interparroquial del Divendres Sant al matí, amb la seva imatge titular, i de l’acte de confraternitat amb la Confraria del Davallament de la Creu.

Presidents: Xavier Ulldemolins i Ballespí (2004-2013) i Francesc Murillo i Galimany (2013-fins a l’actualitat).