Germandat del Sant Crist de Lepant i la Mare de Déu del Roser

Vesta:

Negre amb coll i escapulari morat en forma triangular invertida, cinturó morat, cua, guants negres i sabates negres. Els aspirants van amb guants blancs.

Logotip:

Creu sobre un escapulari morat amb la inscripció “Germandat Sant Crist de Lepant – Valls”.

Insígnies:

Creu platejada amb la inscripció “Germandat Crist Lepant – Valls”, sobre un perfil en forma triangular invertit. També té una insígnia de solapa amb la mateixa forma de la creu.

Guió:

Tela negre amb rivet blanc, amb la insígnia de la Germandat, en blanc i morat, i amb la inscripció “Germandat Sant Crist de Lepant i de la Mare de Déu del Roser Valls 1951-2002”.

 Notes històriques:

L’any 1951, gent del món de l’esport local, vinculada a Educación y Descanso, van crear la Germandat del Sant Crist de Lepant i la Mare de Déu del Roser. Per Setmana Santa d’aquell mateix any van encarregar el misteri a Josep Busquets i Òdena, per poder desfilar per primera vegada a la processó del Divendres Sant de 1952. A finals d’any la premsa local va fer saber que més de vuitanta persones ja s’havien apuntat a la nova entitat; d’altra banda també informava que Busquets ja tenia modelada la figura del Crist i estava apunt per iniciar la talla.

El pas de la Germandat presenta la tercera paraula de Jesús en la Creu, “Aquí tens la teva mare”, però és més conegut com el del “Sant Crist de Lepant”. El pas consta de tres imatges, totes de talla, el Crist crucificat lleugerament corbat, evocant la tradició del Crist de Lepant, i les figures de Sant Joan Evangelista i la Mare de Déu. Les tres imatges es veneraven, durant l’any, a la capella del Roser, però actualment, es veneren a l’església de la Mare de Déu del Carme a la capella de la Mare de Déu de la Soledat.

La Germandat sortirà regularment a la processó fins a l’any 1968. Els anys seixanta no van ser bons per l’entitat, que va veure com d’una forma acusada disminuïen els assistents a la processó. A partir de 1973 i fins al 1979, el misteri del Sant Crist de Lepant concorrerà a la processó del Sant Enterrament acompanyat per la Germandat de la Crucifixió.

La Germandat es reorganitza l’any 2003, amb molt pocs efectius, però amb els anys seran molts els germans que s’hi aniran integrant. El 2004 es beneeix el guió infantil, dissenyat per Joan Creus, amb la col·laboració de Pere Toda, i actuant com a padrins Joan Masoni i Betlem Fernández, i el 2007, el general de la Germandat, apadrinat per Joan Calbet, Isidre Ferré, Cristòfol Ivernon, Jesús Esteso i Emili Toda. Aquest mateix any es crea la medalla de la Germandat.

L’any 2006 es compleix el somni de portar el misteri a les espatlles, assessorats per la Confraria de la Presa de Jesús del Serrallo de Tarragona. Per aquest motiu es crea la banda de l’entitat, la qual beneirà el seu guió l’any 2009. L’any 2007 tota la Germandat amb el seu misteri, es desplaça a Tarragona per participar al Via Crucis del Serrallo, convidats pel Gremi de Marejants i Confraria dels Pescador, i el 2013 a Reus, a la processó del Prendiment.

Entre les seves activitats anuals cal destacar la processó del Sant Crist de Lepant que es celebra el Dissabte de Passió, des de l’any 2006, i la participació de la junta de l’entitat, amb la banda de tambors, a la processó del Prendiment a Reus, el Dimecres Sant.

Presidents: Antonio Coll i Gutiérrez (2003-2010), Joan Linares i Murillo (2010-2018) i Salvador Costa i Iglesias (2018-fins a l’actualitat).

Correu electrònic: germandatsantcristlepant@gmail.com