Jaume Pujol Balcells
Arquebisbe Metropolità de Tarragona i Primat


Benvolguts tots en el Senyor, Un any més arriba la Setmana Santa amb tot el que implica de goig, il·lusió i, per què no dir-ho també, feina i patiments. La feina s’acumula i sembla que els dies passen més de pressa del que voldríem. S’han de preparar moltes coses i, entre elles, els nostres opuscles. Com cada any, amb molta antelació, se’m demanen unes paraules.

No hi ha dubte que la Setmana Santa és al centre de l’any litúrgic i que, per tant, per als cristians és també al centre de l’any. És la setmana gran, aquella en la qual celebrem els grans esdeveniments de la nostra fe: la passió, mort i resurrecció de Nostre Senyor Jesucrist. Tot el que les confraries i associacions fan durant l’any i, especialment en aquesta setmana, és per celebrar aquells fets que van passar fa gairebé dos mil anys.

He dit esdeveniments perquè aquells dies de la Setmana Santa celebrem fets històrics. No són llegendes inventades, sinó la realitat del que va passar en aquells dies tristos i alhora també joiosos perquè per la mort de Jesús hem estat salvats dels nostres pecats, i per la seva Resurrecció i Ascensió ens ha obert les portes del cel.

Amb els vostres actes, sobretot les processons, recordem aquells grans moments de la passió i mort de Jesús. I amb la Vetlla Pasqual i el diumenge de Pasqua celebrem la seva Resurrecció. Quan, des del balcó del Palau Arquebisbal, tinc la sort de veure desfilar tots els passos de la processó del Sant Enterrament, se m’omple l’ànima de sentiments d’agraïment al Senyor per aquesta mostra de devoció, pietat, cultura i germanor. Aquests són dies d’una vida familiar més intensa, de participació col·lectiva en els múltiples actes que organitzeu les diferents associacions i confraries.

Us puc dir que he gaudit de la Setmana Santa tarragonina durant aquests prop de quinze anys de ser el vostre arquebisbe i he fet també molt meves totes les setmanes santes de la nostra arxidiòcesi. Us ho agraeixo de cor a tots els qui ho feu possible amb el vostre treball i amb la generositat amb què ho porteu endavant. No deixeu que es perdin les nostres tradicions que amb tant d’esforç s’han anat recuperant. A la Setmana Santa tots hi som convocats. Certament que, per als cristians, té un significat personal molt profund, però penso que les dimensions culturals, artístiques i socials que comporta ens agermanen a tots.

Aquest és el meu desig. Us desitjo a tots una bona i fructuosa Setmana Santa 2019.

Rebeu, amb tot el meu afecte, la meva benedicció.