Misteri del Sant Sepulcre

Germandat del Sant Sepulcre 

La Germandat del Sant Sepulcre es va fundar l’any 1848. Anteriorment havia existit una confraria amb la mateixa advocació que per raons desconegudes va desaparèixer. El fundadors foren nou persones els quals van rebre de Baltasar Colubí la imatge de l’antiga confraria, perquè fos venerada en una capella de l’església de Sant Joan i perquè sortís en processó anualment.

Dels primers anys s’ha perdut la seva documentació, però a partir de l’any 1893 es conserva gairebé íntegra.

Fins l’any 1902, sis membres de l’entitat, portaven un pali negre que anava darrera el misteri.

La Germandat tenia la doble missió: assistencial i pietosa. L’assistencial la va mantenir fins a principis dels anys seixanta i la pietosa fins l’any 1979.

L’any 1936 es va malmetre la imatge i la capella, ubicada en un lateral de la Capella dels Dolors. Es referen l’any 1941, la imatge, i el 1948, la capella, la qual va ser decorada pel pintor alcoverenc Antoni Català Gomis.

L’any 2003 es va reorganitzar i l’any següent ja va estrenar el guió i la bandera de l’entitat, realitzats a Saragossa. D’altra banda l’any 2007 restaurarà la seva capella.

La tomba
Hi havia un hort a l’indret on havien crucificat Jesús, i dintre l’hort un sepulcre nou, on encara no havia estat posat ningú. Com que per als jueus era dia de la preparació i el sepulcre es trobava a prop, van dipositar-hi Jesús. (Joan 19,41-42)