Misteri Ecce Mater Tua (Sant Crist de Lepant)

Germandat del Sant Crist de Lepant i la Mare de Déu del Roser

L’any 1951 gent del món de l’esport local, vinculada a Educación y Descanso, van crear la Germandat del Sant Crist de Lepant i de la Mare de Déu del Roser. Per Setmana Santa d’aquell any van fer l’encàrrec a Josep Busquets del seu misteri, per poder desfilar per primera vegada a la processó del Divendres Sant de 1952. A finals d’any la premsa local fa saber que més de vuitanta persones ja s’hi havien apuntat, d’altra banda també informava que Busquets ja tenia modelada la figura del Crist i estava apunt per iniciar la talla.

Sortirà regularment a la processó fins l’any 1968. Els anys seixanta van ser dolents per l’entitat que va veure com d’una forma acusada disminuïen els assistents a la processó.

La Germandat és reorganitza l’any 2003, amb molt pocs efectius, però amb els anys seran molts els germans que s’hi aniran integrant.

El 2004 es beneeix el guió infantil, dissenyat per Joan Creus, amb la col·laboració de

Pere Toda, actuant de padrins Joan Masoni i Betlem Fernández, i el 2007 el general de la Germandat, apadrinat per Joan Calbet, Isidre Ferré, Cristòfol Invernon, Jesús Esteso i Emili Toda. Aquest mateix any es crea la medalla de l’entitat, realitzada per Salva Costa i Josep Fernàndez.

L’any 2006, l’entitat compleix el somni de portar el misteri a les espatlles, assessorats per la Confraria de la «Presa de Jesús» del Serrallo de Tarragona. Per aquest motiu es crea la banda de l’entitat, la qual beneirà el seu guió l’any 2009.

L’any 2007 tota la Germandat amb el seu misteri, es desplaçaren a Tarragona per participar en el Viacrucis del Serrallo, convidats pel Gremi de Marejants i Confraria dels Pescadors , i el 2013 a Reus, a la processó del Prendiment, convidats per la Germandat de la Puríssima Sang de Reus.

Entre les seves activitats anuals cal destacar la desfilada processional del seu misteri la vigília del Diumenge de Rams, des de l’any 2006, i la participació de la junta de l’entitat, amb la banda de música, a la processó del Prendiment a Reus, el Dimecres Sant.

La mort
Vora la creu de Jesús hi havia la seva mare…Quan Jesús veié la seva mare i, al costat d’ella, el deixeble que ell estimava, digué a la mare: “Dona, aquí tens el teu fill”. Després digué al deixeble: “Aquí tens la teva mare”. D’aleshores ençà el deixeble la va acollir a casa seva. (Joan 19, 25-27)