Germandat del Sant Sepulcre

Vesta:

Negre amb coll rodó i de vellut; els punys i la franja vertical on hi ha els botons també són de vellut negre. Cinturó negre, cua, coll d’ales, guants negres i sabates negres.

Logotip:

Reprodueix la imatge del misteri del Sant Sepulcre. A la part superior hi figura el nom de la Germandat del Sant Sepulcre i l’any 1848.

Insígnies:

Placa horitzontal, platejada amb la forma del Sant Sepulcre, penjada al coll amb una cinta de color blanc.

Bandera:

Tela blanca amb l’escut del Sant Sepulcre. Rivetejada amb serrell daurat. Hi figura, a la part superior, el nom de la Germandat del Sant Sepulcre, brodat amb fil d’or. Al centre, l’anagrama de la Germandat (el Sant Sepulcre) brodat amb fils d’or.

Guió:

Tela de color blanc. A la part inferior, rivetejat amb serrell daurat. A la par superior, les lletres de la Germandat del Sant Sepulcre brodades amb fil d’or. Al centre, l’anagrama de la Confraria (Sant Sepulcre) brodat amb color i emmarcat amb fil d’or. Porta dos cordons daurats.

 Notes històriques:

La Germandat del Sant Sepulcre es va fundar l’any 1848. Antigament, havia existit a Valls la Confraria del Sant Sepulcre que assistia a la processó anomenada dels Misteris, que se celebrava la nit del Dijous Sant. Aquesta Confraria, per raons que es desconeixen, es va dissoldre. Un dels components d’aquesta era Baltasar de Colubi, que havia contret matrimoni amb una filla dels senyors Gallisà, distingida família vallenca. El senyor de Colubi va fer lliurament als fundadors de la Germandat del Sant Sepulcre del pas que la Confraria tenia, i que de Colubi, i abans la família Gallisà, a fi i efecte de que es traslladés a l’església arxiprestal de Sant Joan Baptista. Així la santa imatge de Jesús podria rebre el corresponent culte i podria anar a la processó. Aquesta imatge era una bonica escultura de Lluís Bonifàs.

La Germandat , una vegada constituïda, va redactar els seus estatuts per a regular tot allò relatiu al funcionament i al règim de l’entitat. Aquests estatuts es van imprimir i es conserven alguns exemplars, però els llibres d’actes, l’estat de comptes, el registre de germans i la resta de documents que la Germandat havia tingut, van desaparèixer. Fins a l’any 1843 no es té constància escrita de la Germandat. Aquest any es va reorganitzar la Germandat , ingressant un destacat nombre de socis. A partir d’aquest moment la Germandat va tenir una vida normal.

Al iniciar-se la persecució religiosa de la Guerra Civil, fou totalment destruïda la capella del Sant Sepulcre. La santa imatge i la urna en la qual estava col·locada van ser cremades en una foguera que es va encendre en terrenys adjacents a l’estació del ferrocarril. Finalitzada la contesa bèl·lica va ser preocupació constant de la Germandat la construcció d’un nou misteri. La processó de l’any 1941 ja va comptar amb una imatge de Josep Busquets. La construcció del nou misteri, així com de les obres de la restauració de la capella, van ser sufragades per la Germandat. L’any 1959 tenia aproximadament un centenar de socis.

L’any 2003 es va reorganitzar i l’any següent ja va estrenar el guió i la bandera de la Germandat, realitzats a Saragossa. D’altra banda, l’any 2007 es restaurarà la capella ubicada a l’església de Sant Joan.

Presidents: Francesc Fàbregas i Bonet (2003-2009), Albert Bigorra i Sugrañes (2009-2013), Judit Fàbregas i Gaya (2013-2019) i Joan Sabaté i Coll (2019-fins a l’actualitat).