Presentació

L’Agrupació de Germandats i Confraries de Setmana Santa de Valls és una entitat que té com a objectiu coordinar els esforços de totes les Germandats i Confraries que en formen part, per tal de du a terme les celebracions tradicionals de la Setmana Santa vallenca.

Aquesta agrupació va néixer l’any 2003 amb la reorganització de les diferents Germandats i Confraries, la recuperació de la processó del Sant Enterrament, i en definitiva amb el gran projecte de tornar a fer renéixer la Setmana Santa de Valls, després d’haver-se perdut l’any 1979.

A l’actualitat, l’Agrupació està formada per vuit Germandats i Confraries, que són les següents:

  • Confraria d’Alumnes i Ex-Alumnes del Col·legi Pare Claret
  • Germandat de la Crucifixió
  • Germandat del Sant Crist de Lepant i la Mare de Déu del Roser
  • Germandat del Sant Crist de l’Església de Sant Joan
  • Confraria del Davallament de la Creu
  • Reial Confraria de Nostra Senyora els Dolors
  • Germandat del Sant Sepulcre
  • Germandat de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist (Sant Crist de Sant Francesc)

L’Agrupació de Germandats i Confraries de Setmana Santa té vida durant tot l’any, no només amb els actes propis de Setmana Santa, com poden ser: la festivitat de la Mare de Déu del Dolors, amb la tradicional encesa del perfum; la processó del Sant Crist de Lepant que té lloc el Dissabte de Passió; el Via Crucis del Diumenge de Rams, amb els improperis portats pels aspirants de les diferents Germandats i Confraries; el Via Crucis del Sant Crist de Sant Francesc, el Divendres Sant al matí; i com no pot ser d’altra forma, la processó del Sant Enterrament, el Divendres Sant a la nit, i en la que hi participen tots els misteris que escenifiquen la passió i mort de Jesucrist.

A més, l’Agrupació organitza altres actes que  acaben de conformar el que és la Setmana Santa de Valls, com són: l’acte institucional i presentació de l’opuscle de la Setmana Santa; el concurs de dibuix, on hi participen tots els col·legis de la ciutat; la festa de l’aspirantat, pels més petits; el pregó de Setmana Santa; les conferències; els concerts; i altres actes que organitzen les diferents Germandats i Confraries.

Com no pot ser d’altra manera, l’Agrupació de Confraries i Germandats participa activament amb els altres esdeveniments rellevants a la ciutat, en poden ser exemple la processó del Corpus Christi o les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, com també, altres actes culturals.

Per acabar, fer referència al lema de la Setmana Santa vallenca, Art i Silenci, el qual concentra els valors principals que la fan singular i única. L’Art, les belles obres artístiques que són els nostres misteris i passos, en la seva gran majoria obra d’insígnies autors locals com, Lluís Bonifàs i Massó, Josep Busquets i Òdena, professors i alumnes de l’Antiga Escola del Treball, entre d’altres. I el Silenci, que embolcalla la Processó del Sant Enterrament, una estona de recolliment, reflexió i pregaria.